Streaming av filmer og tv-serier

Television production concept. TV movie panels

Streaming eller strømming av filmer, serier eller musikk blir mer og mer populært. Streaming står for direkteavspilling – fra en avsender til en eller flere mottakere. Kort fortalt vil det si at du ser TV over nett – og du trenger ikke å laste ned filmen eller serien til din datamaskin før du begynner å se. Filen (filmen) lagres ikke på din datamaskinen, kun korttidslagring i minnet (cache) på maskinen.

Har du ikke mulighet til å se på «direktesending» kan du senere spille av filmen eller serien «on demand» – altså når du selv måtte ønske å se sendingen. Ønsker du å se filmen på TV-skjermen trenger du en HDTV med HDMI-tilkobling, nettilgang og en mediaspiller som er harddisk-lignende «boks» (som for eksempel Chromecast eller Apple TV) med nettilgang – så er du i gang. Du kan også streame fra mobiltelefon, nettbrettet eller datamaskin til TV-en.

Selv om streaming står for direkteavspilling er det også mulig å se filmen eller serien «on Demand» – du kan altså selv bestemme når du vil se på ditt favorittprogram på TV. Begrepet streaming, eller strømming om du vil, brukes kun om data (multimedia) som sendes over internett eller over en annen form for telekommunikasjon.